Последование молебнаго пения при изъявлении обета трезвости

(Составлено при Покровской Коломенской церкви г. Петербурга и опубликовано в №10 “Приходского чтения” (приложение №5 “Церковных Ведомостей”.)

По увещании дающему обет священником, обычное начало. Великая ектиния: Миром Господу помолимся и прочая.

После же: О плавающих...

О еже простити всякое прегрешение вольное и невольное раба Своего (имярек) и о еже милостиву быти к нему. Господу помолимся.

О еже не помянута грехи юности и неведения его, но милостивно спасение и воздержание ему даровати, Господу помолимся.

О еже посетити его посещением Святаго Своего Духа и исцелити всяк недуг и всяку страсть, в нем гнездующуюся. Господу помолимся.

О еже благословити доброе намерение и дело раба Своего (имярек), и благословити благополучно начата и спешно, кроме всякого преткновения скончати, силою, действием и благодатию Пресвятаго Духа, Господу помолимся.

О еже приставити ему и делу его Ангела-хранителя, во еже, невидимо отразити вся про-тивньн вещи видимых и невидимых врагов, и подати ему к совершению силу и во всем благопоспешеетво, силою, действием и благодатию Пресвятаго Духа, Господу помолимся.

О еже избавитися ему же и нам от всякия скорби, гнева и нужды, болезни и печали. Господу помолимся.

Заступи, спаси, помилуй... Пресвятую, Пречистую, Преблагословенную.

Возглас: Яко подобает...

Бог Господь... глас битропарь: Скорый в заступление и крепкий в помощь. Един сый Христе, скорое свыше покажи посещение страждущему рабу Твоему и избави его от страстей и горьких болезней; благослови, укрепи его, ив совершение намерение благого дела раба Твоего спешно произведи; вся бо, елика хощении, яко сильный Бог, творити можеши.

Слава и ныне, глас 4: Днесь благовернии лю-дие... (тропарь Покрову Пресвятьш Богородицы).

Запевы. Иисусе Сладчайший, спаси нас. Пресвятая Богородице, заступи нас! Вси свя-тии, молите Бога о нас! Слава и ныне.

По малой ектинии, возглас: Яко благ...

Прокимен: Буди, Господи, милость Твоя на нас, якоже уповахом наТя.

Евангелие: Иоанна гл-XIV, ст. 10—21. По Евангелии те же запевы.

Кондак: Не имамы иныя помощи. Слава и ныне:

Под Твою милость.

Ектиния: сугубая: Помилуй нас. Боже...

Не хотяй смерти грешника, но еже обратитися и живу быта ему, пощади и помилуй страждущаго раба Твоего (имя рек), исцели болезни, уврачуй страсти души и тела его, и, яко Благосерд, прости ему вся прегрешения его вольная и невольная, и скоро воздвигни его от пути погибели, молим Ти ся, услыши и помилуй.

Поспешествуяй всем во благое, Господи Спасе наш, помози милостивно и рабу Твоему (имярек), с нами Тебе молящемуся и в благополучное совершение благому намерению его спешно произвестися, благослови, молим Ти ся, Всемогущий Владыко, услыши и помилуй.

Призри, Владыко Человеколюбче, милос-тивным оком Твоим на раба Твоего (имя рек) и услыши моления наша, с вербю Тебе прино-симыя. Сам бо рекл еси: вся, елика молящеся просите, веруйте, яко приимите и будет вам, и паки: просите и дастся вам; сего ради и мы, аще и недостойнии, уповающе на милость Твою, просим: подаждь благость рабу Твоему сему (имя рек) и исполни благая желания его, мирно же и тихо в благочестии и чистоте вся дни его соблюди: рцем вси, скоро услыши и милостивно. помилуй.

Возглас: Услыши ны. Боже... Господу помолимся: Господи помилуй.

Затем самим дающим обет читается во всеуслышание следующее молитвенное обещание:

Владыко Господи Иисусе Христе, Сыне Божий! Аз, недостойный раб Твой (имя рек), познав всю пагубу страстей, обуревающих мя, и грехов, от них исходящих, пред пречистым образом Пресвятыя Матери Твоея, Преблагословенныя Владычицы нашея Богородицы, сим изъявляю твердое намерение и даю крепкое обещание не пить вина и ничего хмельного, а также не соблазнять к тому других, равно не принимать никакого участия в различнаго рода зазорных играх и не произносить скверных гнилых слов в грядущее время, от сего дня впредь на столько-то (месяцев или годов). О, Премилосердый и Всещедрый Иисусе Христе! Благослови благое намерение мое сие и помози ми, слабому и немощному рабу Твоему, силою Честнаго и Животворящаго Креста, молитвами Всепречистыя Владычицы нашея Богородицы и всях святых Твоих, благополучно совершити его к славе Твоей и во спасение души моей! Аминь.

Затем священник читает молитвы:

1. Спасителю:

Господи, Спасителю наш, претерпевый велие искушение в пустыни от диавола, не допусти нас быти его послушными рабами. Яви благодать Твою в сохранении нами даннаго слова. Помози нам, умудри нас трезвенно по-жити во вся дни живота нашего, укрепи наши стопы, да не поползновенно прейдем поприще, намот Тебе, Всеблагий, заповеданное. Господи Боже наш. Щедрый и Многомилостивый, не хотяй смерти грешника, но еже обратимся и живу быти ему! Призри милостивым Твоим оком на страждущих от пианства раб Твоих. Ты веси скорбь их о недуге своем, веси немощь естества нашего, зриши силу великаго и лука-ваго искусителя. Вразуми омраченных умом, уврачуй недугующих, утверди их в благоразумии, укрепи в воздержании, да не обладает ими уныние и ропотливость, да имут заботу о спасении души и здравии тела во славу Твою и о благоденствии на пользу свою и на благо ближних. Да трезвенно поживут и достойно прославят Имя Твое. Аминь.

2. Божией Матери

Царице моя Преблагая, Надеждо моя Пресвятая, Приятелище сирым и странным Заступнице, бедствующих Помоще и озлобляемых Покрове, зриши мою напасть, зриши мою скорбь: отвсюду искушением одержим есмь, а заступающаго несть. Ты убо Сама помози ми

якоэдемощну, окорми мя яко странна, настави яко заблуждша, уврачуй и спаси яко безнадежна. Не имам бо иныя помощи, ни инаго пред-стательства, ни утешения, токмо Тебе, о Мати всех скорбящих и обремененных! Призри убо на мя, грещнаго и во озлоблении сущагони но-крый мя пресвятым омофором Твоим, да избавлен буду от зол, мя обышедших, и восхвалю выну пропетое имя Твое.

По прочтении сих молите на дающего обет возлагается нагрудный, обетный образок, на одной стороне которого находится изображение Божией Матери с омофором и текст; “Исполняй обеты твои” (Наума, 1,15). На другой стороне поменяно изображение Всевидящего Ока и текст: “Будем бодрствовать и трезвиться” (1 Фессал., V, б).

Совершается обычный отпуст; и после должного наставления священник вручает обещающемуся листки и книжки о трезвости, а также и особую “Обетную грамоту”.

После сего в притворе производится запись давшего обет в особую книгу трезвенников; правая сторона каждой страницы этой книги отрывается и дается давшему обет.